Řecká kuchyně – omáčky


 

Jogurtová omáčka s červenou řepou

(Saltsa me jaourti ke pantzaria)

1 čajový šálek jogurtu
1 vrchovatá polévková lžíce nadrobno pokrájené červené řepy
1 polévková lžíce kapari
1 polévková lžíce nadrobno pokrájené cibule

Veškeré přípravky dáte do mísy a lžící dobře promíchejte. Takto připravenou omáčku podávejte ke smaženým nebo grilovaným rybám, k masu nebo také k bramborovému salátu.

Majonézová omáčka

(Saltsa mayonéza)

2 žloutky
1 čajový šálek oleje
1 kávová lžička hořčice
1/2 kávové lžičky soli
pár kapek octa
pár kapek citrónu
1/2 kávové lžičky škrobové moučky

Dejte rozšlehat do mixeru žloutky a přidejte sůl, hořčici, škrobovou moučku a 1/2 kávové lžičky octa. Nechte chvíli pošlehat a opatrně přilévejte olej. Potom přilijte citrónovou šťávu. Tato omáčka je vhodná k rybám a mořským specialitám.

Omáčka bešamel

(Saltsa besamel)

6 rovných polévkových lžic másla
6 polévkových lžic mouky
2 vajíčka
1 kávová lžička hořčice
1 kávová lžička soli
pepř, muškátový oříšek
2 čajové šálky studeného mléka

Dejte nejprve do hrnce máslo a mouku a až jíška zrůžoví, přilijte opatrně za stálého míchání studené mléko. Mícháte až zhoustne a odstavíte z ohně. Potom opatrně za stálého míchání opět přilijte rozšlehaná vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tato dávka připravené bešamelové omáčky odpovídá přibližně 1/2 kg makarónů.

Pikantní omáčka s jogurtem

(Saltsa pikantiki mé jaourti)

1 čajový šálek jogurtu
1/2 čajového šálku majonézy
2 polévkové lžíce červené nadrobno pokrájené papriky
1 nadrobno krájená cibule
2 kyselé okurky

Rozmíchejte do jogurtu majonézu a polovinu všech přípravků. Dejte vše do mísy a dosypte zbytek přísad. Tato omáčka je vhodná k zelenému salátu, vařené zelenině a rybám.

Rajčatová omáčka

(Saltsa domata)

1 konzerva oloupaných rajčat
2 stroužky česneku
1 kávová lžička cukru
1 sklenka oleje
2 cibule, bobkový list
trochu tymiánu, oregan, sůl, pepř

Očistěte cibuli a pokrájejte na plátky a osmahněte na oleji. Přidejte po chvíli česnek, tymián, bobkový list, oregan, cukr a nadrobno pokrájená rajčata. Osolte a opepřete a nechte omáčku vařit asi 15 – 20 minut. Omáčku je možné podávat s těstovinami, rýží, smaženými bramborami nebo lilkem.

Ostrov Korfu - Kerkyra