Řecká kuchyně – omáčky
Jogurtová omáčka s červenou řepou
(Saltsa me jaourti ke pantzaria)
1 čajový šálek jogurtu
1 vrchovatá polévková lžíce nadrobno pokrájené červené řepy
1 polévková lžíce kapari
1 polévková lžíce nadrobno pokrájené cibule
Veškeré přípravky dáte do mísy a lžící dobře promíchejte. Takto připravenou omáčku podávejte ke smaženým nebo grilovaným rybám, k masu nebo také k bramborovému salátu.
Majonézová omáčka
(Saltsa mayonéza)
2 žloutky
1 čajový šálek oleje
1 kávová lžička hořčice
1/2 kávové lžičky soli
pár kapek octa
pár kapek citrónu
1/2 kávové lžičky škrobové moučky
Dejte rozšlehat do mixeru žloutky a přidejte sůl, hořčici, škrobovou moučku a 1/2 kávové lžičky octa. Nechte chvíli pošlehat a opatrně přilévejte olej. Potom přilijte citrónovou šťávu. Tato omáčka je vhodná k rybám a mořským specialitám.
Omáčka bešamel
(Saltsa besamel)
6 rovných polévkových lžic másla
6 polévkových lžic mouky
2 vajíčka
1 kávová lžička hořčice
1 kávová lžička soli
pepř, muškátový oříšek
2 čajové šálky studeného mléka
Dejte nejprve do hrnce máslo a mouku a až jíška zrůžoví, přilijte opatrně za stálého míchání studené mléko. Mícháte až zhoustne a odstavíte z ohně. Potom opatrně za stálého míchání opět přilijte rozšlehaná vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tato dávka připravené bešamelové omáčky odpovídá přibližně 1/2 kg makarónů.
Pikantní omáčka s jogurtem
(Saltsa pikantiki mé jaourti)
1 čajový šálek jogurtu
1/2 čajového šálku majonézy
2 polévkové lžíce červené nadrobno pokrájené papriky
1 nadrobno krájená cibule
2 kyselé okurky
Rozmíchejte do jogurtu majonézu a polovinu všech přípravků. Dejte vše do mísy a dosypte zbytek přísad. Tato omáčka je vhodná k zelenému salátu, vařené zelenině a rybám.
Rajčatová omáčka
(Saltsa domata)
1 konzerva oloupaných rajčat
2 stroužky česneku
1 kávová lžička cukru
1 sklenka oleje
2 cibule, bobkový list
trochu tymiánu, oregan, sůl, pepř
Očistěte cibuli a pokrájejte na plátky a osmahněte na oleji. Přidejte po chvíli česnek, tymián, bobkový list, oregan, cukr a nadrobno pokrájená rajčata. Osolte a opepřete a nechte omáčku vařit asi 15 – 20 minut. Omáčku je možné podávat s těstovinami, rýží, smaženými bramborami nebo lilkem.