Řecká kuchyně – předkrmy
Botičky z lilků (8 – 10 kusů)
(Bourekakia apo melitzanes)
2 velké lilky černé
olej ke smažení
1 šálek různých strouhaných sýrů
strouhanka, trochu mouky
3 vejce
sůl, pepř
Očistíte lilky, pokrájíte je na tenké plátky, posypete moukou a smažíte na silném ohni. Do mísy dáte strouhaný sýr, vejce, mouku, špetku pepře a smícháte. Poté položíte na každý plátek trochu této náplně a lilek zabalíte velice pozorně do podlouhlé roličky. Do hlubokého talíře našleháte 2 vejce se solí. Smáčíte lilkové roličky ve vajíčku po jednom a obalíte ve strouhance. Nakonec osmažíte v rozehřátém oleji.
Drobné rybičky smažené (pro 4 osoby)
(Marides tiganites)
1/2 kg malých drobných rybek
1/2 čajového šálku mouky
2 citróny, sůl, pepř
olej ke smažení
Omyjte dobře rybky, které není zapotřebí čistit zevnitř, osolte je a nechte odležet 1/2 hodiny. Rybky vyválíte v mouce a dáte do pánve velké množství oleje. Až bude olej dostatečně rozžhavený, osmažíte v něm rybky dorůžova. Poté je z pánvičky vytáhnete a ihned servírujete. Přílohou mohou být plátky citrónu, salát z čerstvé zeleniny nebo rajče s cibulkou.
Jikrový salát (pro 6 osob)
(Taramosalata)
150 gr jiker
5 plátků tvrdého chleba (bez kůrky)
1 velká nastrouhaná cibule
2 citróny (šťáva)
několik listů salátu
2 šálky olivového oleje
Dáte jikry do mixeru pošlehat na pár minut. Mezi tím namočíte chléb ve vodě a dobře scedíte. Tento přidáte do mixeru a pomalu přidáváte olej, poté cibuli a citrónovou šťávu. Položíte salátové listí na mísu a na ně umístíte salát.
Krevety zapékané (pro 6 osob)
(Garides saganaki)
1 kg velkých krevet
300 gr balkánského sýra tvrdého
2 čajové šálky olivového oleje
1 konzerva oloupaných rajčat
1 velká cibule nadrobno krájená
1 svazek petržele
oregano, sůl, pepř
Povaříte malou chvíli krevety v trošce vody, scedíte a vodu podržíte. Osmahnete cibulku, do které vhodíte rajčata, šťávu z krevet, sůl, pepř a povaříte omáčku dokud trochu nezhoustne. Poskládáte krevety do pyrexu nebo keramické nádoby a polijete omáčkou. Přidáte nadrobno pokrájenou petržel a balkánský sýr. Pečete 1/2 hodiny v silně rozehřáté troubě.
Langusty s citrónovou šťávou (pro 4 osoby)
(Karavides ladolemono)
1/2 kg langust
1/2 čajového šálku olivového oleje
2 citróny
ocet, sůl, pepř
Omyjete dobře langusty a vhodíte je do osolené vroucí vody, do které jste vlili dvě lžíce octa. Až se 1/2 hodiny povaří, vyjmete je a očistíte. Podávají se polité olejem a citrónem nebo majonézou.
Lilky smažené (pro 5 osob)
(Melitzanes tiganites)
1 kg lilků
1 čajový šálek piva
2 čajové šálky mouky
olej ke smažení, sůl
Omyjte lilky a pokrájejte na tenké plátky, které osolíte a dáte na hodinu do cedníku, aby vypustily vodu. Mezi tím připravíte hustou kaši takto:
Smícháte šálek piva s dvěma šálky mouky a špetkou soli. Tuto směs necháte 1/2 hodiny odležet. Poté máčíte plátky lilku v kaši a skládáte na rozžhavený olej, na kterém plátky smažíte. Podáváte jako přílohu česnekovou kaši nebo tzatziki.
Papriky smažené (pro 4 osoby)
(Piperies tiganites)
1/2 kg dlouhých paprik
olej ke smažení
trochu octa, sůl
Umyjete dobře papriky a osušíte. Ohřejte olej a osolené papriky vhodíte do rozžhaveného ohně. Až zčervenají na jedné straně, osmažíte je i na druhé. Naskládáte osmažené papriky na mísu a pokropíte trochou octa. Servírujete až druhý den, kdy jsou dobrou pochoutkou k ouzu nebo vínu.
Párky na víně (pro 4 osoby)
(Loukanika krasata)
1/2 kg selských párků
1 čajový šálek oleje
1 čajový šálek bílého vína
2 cibule
1 paprika
trochu tymiánu, pár kapek citrónu
Omyjte párky a pokrájejte na velké kousky. Ohřejte olej v hrnci a osmahněte cibule dorůžova. Poté vhodíte kousky párku a papriky a chvíli mícháte. Nakonec polijete vínem, osolíte, opepříte, přidáte tymián a citrónovou šťávu. S trochou vody vše necháte chvíli povařit.
Rajčata plněná šunkou (pro 6 osob)
(Domates gemistes me zambon)
6 rajčat
8 plátků šunky
6 polévkových lžic majonézy
2 vejce natvrdo
sůl, trochu cukru
Omyjete rajčata a odkrojíte tenký plátek z horní části každého rajčete. Za pomoci kávové lžičky vyprázdníme rajčata, osolíme a posypeme trochou cukru. Posekáme šunku na malé kostky, které dáme do misky a smícháme s majonézou. Touto náplní naplníme rajčata. Očistíme vejce a pokrájíme je na 6 plátků, které položíme na každé rajče.
Slávky dušené na víně (pro 4 osoby)
(Midia achnista me krasi)
1/2 kg slávek
1/2 čajového šálku bílého vína
bílý pepř, sůl, olej, trochu petržele
Dáte vodu do širokého hrnce na silný oheň, až začne vařit, vhodíte do ní slávky, přikryjte poklicí na 8 – 10 minut. Pozor, aby se nepřipálily. Než vezmete hrnec z ohně, zalijte slávky vínem a přidejte sůl a pepř. Podávejte posypané petrželkou na míse.
Sýrové pirohy trojúhelníkové (25 – 30 kusů)
(Tyropitakia)
250 gr bílého sýra
1 čajový šálek strouhaného sýra tvrdého
2 celá vejce
1/2 čajového šálku mléka
1 čajový šálek rozpuštěného másla
10 placek suchého těsta
špetka strouhaného muškátového oříšku
Nejprve rozmělníte měkký sýr v misce. Přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a vejce. Obojí dobře promíchejte s mlékem a přisypte muškátový oříšek. Listy těsta rozříznete na 4 – 5 proužků. Každý proužek pomažte olejem a na jeden konec položte za pomoci kávové lžičky směs kterou jste zhotovili. Poté těsto zabalíte do trojúhelníku. Takto připravíte všechny kousky těsta. Nakonec je naskládáte na pomazaný plech a pečete na středním ohni.
Tuňákový salát (pro 4 osoby)
(Tonosalata)
1 konzerva tuňáka
1 rajče
4 – 5 listů salátu
1 zelená paprika, 1 ředkvička
5 – 6 oliv, trochu okurky
olej, citrón
Pokrájejte rajče, okurku, papriku, a ředkvičku na malé kousky. Přidáte tuňáka rozděleného na malé kousky, olivy a olej s citrónem.
Tzatziki (pro 5 – 6 osob)
(Tzatziki)
1/2 kg odvodněného jogurtu
4 – 5 stroužků česneku
1 okurka střední velikosti
4 lžíce octa
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Odvodněný jogurt dáme do mísy. Na hrubším struhadle nastrouháme okurku a necháme asi 15 minut odkapat. Rozetřeme česnek a spolu s okurkou přidáme do mísy s jogurtem. Přilijeme olivový olej a ocet, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Takto připravenou směs necháme půl hodiny odstát a podáváme.
Tzatziki podávané v Řecku je obvykle hustší. Je to tím, že řecký jogurt je hustý a odvodněný. Ale i zde je možné připravit tzatziki tak, aby se co nejvíc podobalo řeckému. Přes velké síto dáme přeloženou utěrku, vyklopíme na ní opatrně jogurt a necháme 2 hodiny odkapat. Také nastrouhanou okurku dáme do utěrky a vymačkáme šťávu. Okurka nasaje zbytek kapalin jogurtu a samotné tzatziki bude opravdu tak husté jako to řecké.