Řecká kuchyně – těstoviny a rýže


 

Drobné makaróny připravené v jednoporcovém pyrexu (pro 5 osob)

(Makaronia korfó)

1/2 kg drobných makarónů
1/2 čajového šálku oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
1 malá konzerva loupaných rajčat
1/2 čajového šálku másla
250 gr strouhaného parmezánu nebo sladkého sýra
sůl, pepř, trochu bazalky

Nejprve pokrájíte nadrobno cibuli a česnek. Osmahněte je na oleji, přidejte bazalku a pomletá loupaná rajčata, posolte a opepřete a chvíli omáčku nechte povařit. Zvlášť uvaříte makaróny (asi 15 minut v osolené vodě) a scedíte je. Osmahnete lehce na másle uvařené makaróny a rozdělíte je do pěti pyrexů pro 1 porci. Takto připravené polijete omáčkou, posypete je strouhaným sýrem a dáte asi na 10 minut do trouby, aby se rozpustil sýr.

Flíčky z Metsova (pro 5 osob)

(Chilopites Metsovou)

1 kg flíčků
1 čajový šálek strouhaného sýra
1 čajový šálek másla
kečup, sůl, pepř

Dejte nejprve uvařit do hrnce s vodou flíčky asi tak 15 minut. Dejte pozor, aby se neslepily – je zapotřebí je stále míchat. Po scezení je vraťte do hrnce a polijte rozpuštěným máslem. Podávají se také polité kečupem a posypané sýrem.

Makaronia – fiongi (pro 5 – 6 osob)

(Makaronia)

500 gr makarónů
1 malá konzerva hub
1 malá konzerva loupaných rajčat
plátky šunky
1/2 čajového šálku másla
1 stroužek česneku
bobkový list, sůl, pepř
1 čajový šálek strouhaného sýra

Dejte do značného množství vody vařit asi na 20 minut makaróny ve tvaru mašliček a poté je sceďte. V jiném hrnci rozpustíte 2 polévkové lžíce másla a přidáte stroužek česneku, bobkový list a rajčata rozemletá v mlýnku. Potom pokrájejte houby na plátky a šunku na kostky, vhodíte do hrnce s máslem a ostatními přísadami, osolte, opepřete a nechte několik minut povařit. Potom rozpustíte v jiném hrnci zbytek másla a vhodíte makaróny a do nich přidáte připravenou omáčku. Vše dobře zamíchejte. Podávejte posypané sýrem.

Makaróny s mletým masem (pro 6 osob)

(Makaronia me kima)

500 gr makarónů
500 gr mletého telecího masa
1 cibule
6 polévkových lžic oleje
1 malá konzerva oloupaných rajčat
sůl, pepř, bobkový list

Do hrnce dáte nejprve polévkovou lžíci oleje a osmahnete nadrobno pokrájenou cibulku. Přidáte mleté maso a lehce osmahnete. Osolíte , opepřete a přidáte bobkový list a rajčata. Takto připravené necháte 15 – 20 minut povařit. Až uvaříte v osolené vodě makaróny a scedíte, přidejte jim máslo a vysypte je do mísy. Nakonec na ně vysypte připravené maso s omáčkou. Před podáním posypte strouhaným sýrem.

Makaróny z Rhodosu (pro 4 osoby)

(Makaronia Rodou)

500 gr makarónů
6 plévkových lžic másla
6 polévkových lžic oleje
2 velké lilky
7 polévkových lžic strouhaného sýra
200 gr mletého masa
1 cibule střední velikosti
sůl, pepř, bobkový list
1/2 konzervy loupaných rajčat

Nejdříve uvaříte makaróny a necháte je vychladnout. Mezitím očistíte lilek a pokrájíte jej na plátky, které osmažíte na oleji. Necháte osmahnout cibulku a vhodíte do ní mleté maso, bobkový list, sůl, pepř a polovinu rajčat. Necháte vařit asi 30 minut. Potom poskládejte na plech osmažené lilky, sceděné makaróny a posypte zbytkem strouhaného sýra a na to rozložte připravené maso. Potom vše polijte zbytkem pomletých rajčat. Vše pečete asi 20 minut v troubě na středně silném ohni. Podáváme teplé.

Pastitsáda z Kerkyry (6 porcí)

(Pastitsasa Kerkyras)

1 kg telecího masa
1 1/2 čajového šálku loupaných rajčat
1/2 sklenice červeného jemného vína
5 cibulí
4 stroužky česneku
1 čajový šálek oleje
1/2 kg makarónů
6 polévkových lžic strouhaného sýra
sůl, pepř

Prošpikujte maso na různých místech a vložte do něj stroužky česneku. Potom maso osmahněte prudce v hrnci s olejem a nadrobno pokrájenou cibulí. Zalijte vínem a pomletými rajčaty. Potom přilijte vodu a nechte asi hodinu povařit na mírném ohni. Jako přílohu uvařte makaróny. Rozporcované maso podáváme s makaróny, které polijeme omáčkou a posypeme sýrem.

Rýže s nudličkami (4 porce)

(Rizi pilafi me fidé, Kyprou)

1 čajový šálek rýže
4 svitky nudliček
3 polévkové lžíce másla
1 kávová lžička soli

Nejprve osmahnete na másle svitky nudliček. Potom přidáte rýži, osolíte a přilijete 3 šálky vody nebo kuřecího vývaru. Dobře promíchejte a nechte na mírném ohni povařit 25 minut.

Zapékané makaróny (pro 6 osob)

(Makaronia Fournou)

1/2 kg makarónů
1 malá konzerva hub
6 plátků šunky
3 polévkové lžíce vařeného hrášku
1/2 čajového šálku oleje
3 polévkové lžíce mouky
2 čajové šálky studeného mléka
3 vejce
6 polévkových lžic strouhaného sýra
sůl, pepř, trochu muškátového oříšku

Uvaříte makaróny ve vodě se solí (asi 10 minut). Až je scedíte, vysypte je na pomazaný plech, pokrájejte houby, šunku a přidejte uvařený hrášek. V hrnci rozpustíte máslo, přidáte mouku a dobře promícháte. Po chvíli vlijete mléko a za stálého míchání povaříte. Až hrnec odstavíte, přidáte sůl, pepř a muškátový oříšek. Všleháte vejce a polovinu strouhaného sýra. Takto připravenou omáčkou polijte makaróny s přísadami a nakonec posypte zbytkem strouhaného sýra. Dáte péct asi na 20 – 25 minut.

Zelené tagliately s houbami (5 porcí)

(Tagliateles prasines me manitaria)

500 gr zalených tagliatel
1 malá konzerva hub
1 cibule
1 čajový šálek konzervovaného neředěného mléka
1/2 čajového šálku másla
1 čajový šálek strouhaného parmezánu
sůl

Na pánvičce rozpusťte máslo a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou cibulku dorůžova. Potom pokrájejte houby a vhoďte je na pánev, přidejte trochu vody a mléka a nechte chvíli povařit až zhoustne. Mezitím uvařte těstoviny a až je scedíte podáváte je v míse polité omáčkou a posypané strouhaným parmezánem.

Ostrov Korfu - Kerkyra